srijeda, 16. svibnja 2012.

Velimir Srića o obrazovanju i znanosti u Hrvatskoj

Prof.dr.sc. Velimir Srića jedan je od najvećih hrvatskih stručnjaka s područja menadžmenta. No, njegovo područje interesa nije samo menadžment. Kao znanstvenik, mnogo piše o znanosti i obrazovanju. U ovom videu govori o svojim idejama o poboljšanju hrvatskog obrazovnog i znanstvenog sustava. Video je nastao kao politička poruka HSLS-a, stranke u kojoj djeluje Velimir Srića, no to je ovdje zanemarivo.







Ovaj video odabrao sam podijeliti zbog toga što se slažem s nekim osnovnim idejama koje iznosi profesor Srića. Prije svega to je povećanje razine kreativnosti u školama i na fakultetima, veći raspon izbornih predmeta, jače povezivanje znanosti i gospodarstva, povećanje razine kvalitete obrazovanja. Srića obrazovanje vidi kao glavnu polugu napretka Hrvatske. Stoga se i zalaže za ove, jednim dijelom i kroz političku kampanju. Detaljnije je te probleme obradio u svojoj knjizi Hrvatska 2020: Jedna moguća budućnost.[1] U njoj također nudi više rješenja za te probleme.

Glavne promjene koje Srića predlaže su sljedeće:
 - povećanje broja studenata tehničkih i prirodnih znanosti (trenutno je u Hrvatskoj preveliki broj studenata društvenih znanosti, a premalo prirodnih i tehničkih, koje su nositelji inovacija)
 - povećanje ulaganja u znanost i obrazovanje (Republika Hrvatska premalo ulaže u znanost i obrazovanje (kako javni tako i privatni sektor), pogotovo u odnosu na zemlje Europske unije)
 - povećanje broja izbornih predmeta i razvoj kreativnosti u školstvu (danas je uhrvatskom školstvu premalo izbornih predmeta, te se kreativnost pojedinca zatire od prvog dana škole, što je jedan od kroničnih problema našeg školstva)
 - povisiti kriterije (ovo je potrebno kako za studente, tako i za nastavnike; općepoznata je stvar kako je hrvatski sustav visokog obrazovanja prepun loših, ispodprosječnih profesora)

Ovim promjenama poboljšao bi se hrvatski sutav znanosti i visokog obrazovanja, kao jedan od glavnih stvaratelja ljudskog kapitala. Ostaje pitanje tko će biti dovoljno sposoban da ove mjeri ostvari u praksi.

[1] Srića, V.: Hrvatska 2020 – Jedna moguća budućnost, Profil/Delfin-razvoj menadžmenta, Zagreb, 2010.

Nema komentara:

Objavi komentar