utorak, 15. svibnja 2012.

Utjecaj ljudskog kapitala na gospodarstvo


Neupitno je da je ljudski kapital, odnosno znanja i vještine zaposlenika, jedan od važnih pokretača gospodarstva. Te su pretpostavke već ugrađene u suvremenu ekonomsku teoriju. U ovom postu detaljnije ću objasniti utjecaj ljudskog kapitala na gospodarstvo. Pritom ću naglasak staviti na obrazovanje, kao ključni faktor stvaranja ljudskog kapitala i razvoja bilo kojeg društva.


Blagostanje stanovnika neke države predstavlja temeljni makroekonomski cilj nositelja ekonomske politike. Međutim, taj cilj ne bi trebao predstavljati samo materijalno blagostanje, već i širi razvoj pojedinaca. Obrazovanje, kao oblik ljudskog kapitala, ovdje ima veliku ulogu. Efekti obrazovanja uočljivi su kako na razini pojedinca, tako i na društvenoj razini. Neki od najuočljivijih učinaka su povećanje dohotka obrazovane osobe za razliku od osobe bez obrazovanja, povećanje dohotka budućih generacija zbog bolje obrazovanosti sadašnje generacije, povećana fleksibilnost radne snage, veći interes za znanost islično. Postoji mnogo teorija koje objašnjavaju pozitivan utjecaj ljudskog kapitala na gospodarstvo, kao i mnogo empirijskih studija koje te teorije potvrđuju.


Postavlja se pitanje zašto je to važno i koja je uloga studenata u ovome? Ova saznanja mogu biti uočljiva i na makroekonomskoj i na mikroekonomskoj razini. Kada shvatimo da porastom ljudskog kapitala u nekom društvu raste i blagostanje, odnosno bogatstvo tog društva, lakše možemo shvatiti našu ulogu (kao studenata, odnosno budućih „radnika znanja“), više ulagati u svoje znanje i vještine, te tako više doprinositi društvu. S druge strane, to će nam se vratiti kroz povećanje osobnog dohotka, bolja radna mjesta, i ukrajnjem slučaju, više slobode i zadovoljstva poslom.

Nema komentara:

Objavi komentar